URŠKA MARTINEC, KOZMETIČARKA

Krema s kozjim mlekom? Ja, prosim!

Martur je nova znamka profesionalnih kozmetičnih izdelkov, v celoti razvita in ustvarjena v Sloveniji. Navdih zanje je mlada Sobočanka Urška Martinec našla na družinski kmetiji Mali raj, znani po alpakah ter proizvodnji kozjega mleka. To je tudi ena izmed sestavin v izdelkih, ustvarjenih po edinstveni in ekološko usmerjeni formulaciji. »Ključno je, da so prijazni tudi do najzahtevnejše kože,« razloži prijetna sogovornica, ki je že od mladih nog sanjala, da bo nekoč kozmetičarka, obenem pa je odlična atletinja in zna še kako poprijeti tudi za delo na domači kmetiji.

Piše: MELITA MERŠOL
Foto: ROK HORVAT

Kako se je rodila vaša kozmetična znamka Martur, kje ste našli navdih in kaj je vaše vodilo?
Po osnovni šoli sem se zaradi športnih obveznosti vpisala na ŠC PET v Ljubljano, kjer so mi zelo stali ob strani, saj sem zaradi atletike precej manjkala. Pridobila sem izobrazbo ekonomskega tehnika, a nenehna želja po kozmetiki je bila vedno zapisana globoko v meni. Ves ta čas sem jo raziskovala iz literature in se udeleževala izobraževanj za nego kože. Nato sem se vpisala še v kozmetično šolo in pridobila naziv kozmetična tehnica. Moja dolgoletna želja se je tako izpolnila. Zelo sem ponosna, da mi je končno uspelo ustvariti lastno znamko Martur, pri kateri je bilo ključno, da bodo izdelki prijazni tudi do najzahtevnejše kože. Obenem so dermatološko testirani in ne vsebujejo parfumov in barvil. Kozmetika je resnično moja strast. Navdih sem našla na na naši kmetiji Mali raj, saj se ukvarjamo tudi s proizvodnjo kozjega mleka, ki je ena ključnih sestavin izdelkov. Želela sem ustvariti edinstvene.

Sami snujete oziroma mešate recepture?
Seveda. O recepturah razmišljam veliko, tudi kadar ne pišem receptov. (smeh)

Čemu dajete največji poudarek?

Največji poudarek je namenjen izbiri sestavin. Izdelki vsebujejo velik delež naravnih sestavin, kar 94,9 odstotka, in so izdelani po edinstveni in napredni formulaciji, ki je usmerjena v rezultate. Filozofija znamke Martur professional skin care temelji na vrhunski izbiri surovin in velikih koncentracijah kozmetično aktivnih sestavin. Aktivne sestavine v kozmetiki so namreč tiste, ki učinkujejo na koži in prinašajo rezultat.

Zakaj je kozje mleko tako dobro za kožo?
Kozje mleko ji daje dodatno mehkobo in hranila. Je bogato z vitamini A, B6, B12, E, vsebuje pa tudi alfa hidroksi kisline (AHA) in ima še druge dobre učinke na kožo.

Kakšne živali so pravzaprav alpake?
Alpake spadajo v družino kamel. Rade imajo družbo več alpak in se samo tako počutijo varne. Najbolje se torej počutijo v svoji čredi. So izredno prijazne in skrbne, malo tudi nezaupljive, imajo tople oči, cenijo in rade imajo svojega gospodarja. Oddajajo nekaj čisto posebnega.

Katera krema, denimo, pomaga izboljšati stanje kože?
Aktivna dnevna obnovitvena krema Martur ima veliko vitamina E, ki obnavlja kožo, zmanjšuje njene poškodbe, spodbuja obnavljanje celic in je antioksidant. Vsebuje aktivne sestavine, kot so arganovo olje, riževo olje, ektoin, kozje mleko, kamelijevo olje, pšenični proteini, olje rakitovca in druge aktivne sestavine, ki pomagajo izboljšati stanje kože.

Tudi vaš tonik za obraz Soft Calming pomirja kožo in daje občutek ugodja, pravite, da je blagodejen tudi za dušo. V čem je skrivnost?
Soft calming pomeni v prevodu mehko pomirjajoče. Ime proizvoda prihaja iz zame nečesa osebnega, kar tudi meni veliko pomeni. Po uporabi obeh izdelkov, čistilca za obraz Soft calming cleanser in Soft calming toner, je koža v trenutku bolj mehka. Skrivnost je zagotovo v izbiri sestavin, saj ima tonik štiri aktivne učinkovine, ki prinašajo rezultate. Čistilec za obraz pa ima šest aktivnih sestavin. Oba imata popolnoma naraven vonj in vonj tonika pomeni moji duši blagodejnost.

Kaj pa embalaža?
Navdih je zeleno, prav tako sestavine, ki rastejo na polju. Embalaža izdelkov ima fine in čiste linije, eleganco in nekaj drugačnega. Prihaja pa iz italijanske modne prestolnice Milano.

Kako teče proizvodnja in komu vse so namenjeni izdelki Martur?
Proizvajalec kozmetike je naše družinsko podjetje Lipa – Invest, ki ima prav tako v lasti kmetijo Mali raj. Izdelki Martur so namenjeni tako ženskam kot moškim in vsem starostnim skupinam. Že videz linije je prilagojen tudi estetskim centrom. Linija je zaradi veliko aktivnih sestavin, ki koži prinašajo ciljane rezultate, še posebej namenjena tudi kozmetičnim salonom.

Danes je 8. marec, zaupajte, kaj vam pomeni ta praznik in kako ga boste preživeli.
Vesela sem, če prejmem čestitko za dan žena. Še bolj pa se mi zdi pomembno, da ženska vsak dan praznuje 8. marec. Prav danes pa bom, kljub prazniku, pisala izpit iz obveznih vsebin za programe usposabljanja za strokovno delo v športu.

Srečno!
Hvala lepa.

sl_SISlovenian