»KOZJE MLEKO DELA ČUDEŽE«

Na obrobju krajinskega parka Goričko, v Dolencih pri Šalovcih, le streljaj od madžarske meje, se boste znašli v pravem neokrnjenem raju. Tam sta namreč Štefan in Brigita Martinec uredila kmetijo, ki sta ji nadela ime Mali raj. Goste razvajata z domačimi dobrotami, še posebej s siri iz kozjega mleka, male obiskovalce pa najbolj navdušujejo številne alpake in koze, s katerimi se lahko podružijo. Njuna hčerka Urška je ponudbo kmetije še nadgradila, saj je povsem sama ustvarila linijo kozmetičnih izdelkov iz kozjega mleka. Z mlado podjetnico, ki je prav toliko kot podjetništvu pripadna tudi športu, atletiki, smo se pogovarjali o njeni blagovni znamki Martur in načrtih, ki jih ima zanjo, seveda pa smo se posvetili tudi njihovi rajski kmetiji, za katero pravi, da ni klasična turistična kmetija.

Urška, odraščali ste na kmetiji. Kako menite, da je to vplivalo na vaš odnos do narave?
Ljubezen do narave in živali so mi v zgodnjih otroških letih privzgojili predniki. Kmetijo imamo šele od leta 2007, ko se je moja osebnost že precej izoblikovala. Živimo v Murski Soboti. Oče je rad zahajal domov delat na domačijo k svojim staršem in tam sem se že v otroštvu najbolj spoznala z življenjem na kmetiji.

Kmetijo sta vaša starša poimenovala Mali raj. Sodeč po odzivih vaših gostov jim resnično nudite rajsko doživetje. Katere so največje posebnosti vaše turistične kmetije, po katerih se ločite od drugih?
Zagotovo smo posebni po naši raznolikosti in razširjenih dejavnostih. Nismo klasična turistična kmetija. Gostom, ki si tega želijo, ponujamo tudi avanturistično doživetje. Imamo apartmaje, sobe in glamping nad ribnikom. Usmerjeni smo v trajnost. Stremimo k temu, da je prihodnost v »zemlji«, in tudi temu, kar zraste na polju. Gostom ponujamo naše kozje sire; poleg njih proizvajamo tudi albuminsko skuto. Poseben čar Malemu raju dajejo živali alpake, zaradi katerih nas obiščejo gosti iz celotne Slovenije. Ponudbi ves čas dodajamo nekaj novega, saj je iz leta v leto v Prekmurju vedno večja ponudba turističnih nastanitev. Zgradili smo bazen, notranji zasebni wellness s savno in jacuzzijem. Poleg vsega naštetega pa smo posebni tudi po svoji lokaciji, saj nas od Madžarske loči le 500 metrov, Avstrija pa je oddaljena 15 kilometrov.

Poleg apartmajev in sob, v katerih lahko prebivajo, lahko gostje torej okusijo tudi vaše izdelke, sire, ki jih izdelujete iz kozjega mleka, in si ogledajo živali, ki jih imate več kot 160. Kako to, da se je vaš oče pred leti odločil, da bo na kmetiji vzgajal prav koze?
Na posestvu je bilo veliko zaraščenega in neobdelanega posestva in to je bil očetov glavni razlog, zakaj se je odločil za koze. Živali smo imeli vse do leta 2012 zgolj ljubiteljsko, iz čiste ljubezni do živali. Sirarno smo zgradili šele leta 2012. Druženje z alpakami, pa čeprav smo jih že na začetku kupili devet in zaradi katerih nas iz leta v leto obišče vedno več gostov, pa smo uvedli šele leta 2019.

Kozje mleko velja za bolj zdravega od kravjega. Na kakšen način poskušate to dejstvo približati vašim gostom in kupcem, saj lahko vaše sire kupijo ne samo pri vas, temveč tudi v nekaterih butičnih trgovinah po Sloveniji?
Kozje mleko vsebuje številne vitamine. Ob odprtju sirarne je bilo nekaj let precej težko, saj so imeli ljudje predsodek do izdelkov iz kozjega mleka. Zdaj pa so potrošniki vedno bolj ozaveščeni in povpraševanje po naših sirih je vedno večje in včasih celo presega našo proizvodnjo. Trudimo se, da zagotavljamo visoko kakovost izdelkov. Sire izdelujemo po tradicionalni recepturi iz surovega kozjega mleka. Mleku ničesar ne dodamo in ne odvzamemo. Ponudbo smo razširili, saj izdelujemo osem različnih vrst sirov. Na zajtrku našim gostom tako nudimo zgolj naš kozji sir ter namaze iz albuminske skute in ne na primer tudi kravjega sira. Posluževali smo se tudi promocij na različnih dogodkih, da bi se približali kupcem – največ pa šteje ustno priporočilo.

Sami ste ponudbo Malega raja nadgradili še z lastno blagovno znamko kozmetike Martur. Od kod odločitev, da ustvarite novo kozmetično linijo, ki bo med drugim vsebovala prav kozje mleko?
Vedela sem, da kozje mleko dela čudeže. V času korone leta 2020 sem znanki zamešala svoj prvi kozmetični izdelek, pomiritveni tonik, soft calming toner. Ko mi je po nekajtedenski uporabi poslala rezultat, je v trenutku padla odločitev, da želim imeti svoje kozmetične izdelke. Zgodba blagovne znamke kozmetike Martur je edinstvena. Izdelki so zaradi visokega deleža aktivnih sestavin, ki koži prinašajo rezultat, namenjeni tudi kozmetičnim salonom, ustvarjeni pa so iz navdiha turistične kmetije, ki se prav tako ustvarja s proizvodnjo kozjega mleka.

Kdaj pa ste sicer v sebi začutili podjetniško žilico? Sta vas starša spodbujala k temu ali pa ste sami začutili, da želite Mali raj tudi s pomočjo kozmetike približati širši množici ljudi?
Podjetniško žilico sem začutila že v zgodnjem otroštvu, saj sem že kot 11-letni otrok želela prodajati in sem sanjala, da bom nekega dne imela svoje podjetje. Občudovala in opazovala sem svojega očeta, ki je bil več kot tri desetletja uspešen v financah. Že v osnovni šoli sem po pouku najraje zahajala k njemu v pisarno. Že takrat sta tudi mene zanimala samo gospodarstvo in šport. Nikoli nisem čutila pritiskov staršev glede posla. Predvsem mama me je veliko spodbujala pri šolanju. Sama pa sem si že v zgodnjem otroštvu postavila cilje, ki so povezani s poslom in športom. Ker visoko motivacijo iz športa prenašam tudi na posel, sta starša velikokrat morala mojo veliko željo po podjetništvu že v otroštvu celo malce brzdati.

Ime Martur verjetno izhaja iz začetnih črk vašega priimka in besedne igre z naravo, natur? Kako ste zagotovili, da so izdelki resnično naravnega izvora, brez nepotrebnih in celo škodljivih sestavin, ki jih je v novodobni kozmetiki žal preveč?
Ime Martur izhaja iz moje začetnice priimka in imena. Je pa lepa kombinacija besed natur in samo ime zaradi črk spominja tudi na nekaj naravnega. Izdelki vsebujejo visok delež naravnih sestavin, ki jih je kar 94,9 odstotka. Recepturam sem posvetila več kot eno leto intenzivnega študiranja, potem ko sem recepture že napisala, pa je razvoj trajal še več kot pol leta. To, da je naravna, ne nazadnje sporoča tudi minimalistična embalaža izdelkov.

Ste se pri njenem snovanju morda obrnili na katerega od oblikovalcev oziroma s kom ste sodelovali pri tem? Kako ste zagotovili, da je tudi embalaža čim bolj naravi prijazna?
Embalaža sicer prihaja iz modne prestolnice Milano. Izbrala sem jo sama, tudi z njenimi proizvajalci sem se vse sama dogovorila. Embalaža predstavlja visoko eleganco, a zaradi svoje minimalističnosti daje občutek nečesa naravnega. Celotna linija predstavlja tudi mene, kar se izraža tudi pri embalaži. Edino pri zunanjem videzu embalaže sem sodelovala z grafično oblikovalko, da je določila barve in poskrbela za eleganten
in minimalističen videz. Za ime proizvodov sem uporabila besede, ki me spominjajo na nekaj osebnega in meni tudi veliko pomenijo, obenem pa tudi razkrivajo, kakšen izdelek se skriva za embalažo.

Za zdaj so v liniji trije izdelki za obraz, čistilno sredstvo in tonik ter krema. Ali jo nameravate še širiti z novimi izdelki?
Zagotovo. Ko bo znamka Martur pridobila določeno prepoznavnost, bomo predstavili celotno kozmetično linijo tudi za kozmetične salone. Na trg bodo prvi prišli serum za obraz, maska za obraz in krema za šport.

Kako so blagovno znamko Martur po prvih odzivih sprejeli kupci? Kdo sicer najraje posega po njih?
Kupci so blagovno znamko Martur so sprejeli z navdušenjem, saj gre za drugačne izdelke, kot so jih navajeni. Že sama tekstura izdelkov se na prvi pogled razlikuje od konkurence. Največ strank je za zdaj sicer še žensk, pa čeprav so izdelki ustvarjeni tako za ženske kot tudi za moške. Imamo pa že veliko dobrih odzivov tudi med moškimi, kar me izredno veseli.

Kako pa sicer vi osebno skrbite za svojo kožo? Imate morda kakšno dnevno rutino, ki ji sledite že več let?
Dnevno rutino imam šele od takrat, ko sem zasnovala svojo kozmetiko. Pred tem sem občasno na obraz nanesla kakšen serum in včasih kremo. Odkar pa sem ustvarila svojo kozmetiko, po potrebi uporabljam čistilni gel, soft calming cleanser, in čistilni tonik, soft calming toner. Čisto vsak dan, večinoma tudi večkrat dnevno, pa uporabljam dnevno kremo active day repair. Predvsem brez kreme si dneva ne predstavljam več, saj se mi zdi, da me koža, ko je ne nanesem, prav prosi zanjo.

Ali ste, ko ste snovali Martur, morda že razmišljali tudi o samem znamčenju in posledično tudi marketinških aktivnostih? Na kakšen način komunicirate s potrošniki in kakšne aktivnosti so se vam do zdaj najbolj obrestovale?
Avgusta 2010, ko smo imeli otvoritev apartmajske hiše, v kateri sta dva apartmaja, sem se takrat pri 17-ih letih sama lotila marketinških aktivnosti na družbenem omrežju Facebook in pisanja besedil za spletno stran. Oba apartmaja sta bila razprodana še pred otvoritvijo do konca oktobra. S kozmetiko Martur je bistveno drugače. Kozmetike je namreč veliko na trgu. S potrošniki zdaj komuniciramo drugače. Že med ustvarjanjem
sem imela določeno strategijo o marketinških aktivnostih kozmetike. Vedela sem, da se bo kupcem potrebno približati na drugačen način kakor denimo s turistično kmetijo, zato sodelujemo tudi z različnimi mediji in pojavljanje v medijih zagotovo dolgoročno prinese največ. Trenutno pri predstavitvi kozmetike šteje zagotovo osebni pristop do naših gostov na naši turistični kmetiji, saj je drugače, ko se izdelek tudi testira in kupec
dejansko vidi celotno zgodbo, od kod blagovna znamka prihaja. Odzivi so za zdaj odlični.

Vaši spletni strani, tako za Mali raj kot tudi kozmetiko Martur s spletno trgovino vred, sta zelo lični in pregledni. Ali sami bdite tudi nad tovrstno spletno komunikacijo?
Da, vsa besedila na naših družbenih omrežjih pišem sama, kot tudi besedila na obeh spletnih straneh. Pozneje, ko bomo razširili trg, pa bom zagotovo potrebovala pomoč.

Ste tudi strastna športnica, atletinja. Kaj je prišlo prej – ljubezen do športa ali kozmetike?
Zagotovo atletika, ki se ji posvečam že od vrtca. Čeprav se z njo ukvarjam skoraj na pol profesionalno, saj sem ravno ob koncu leta 2021 povečala število treningov na 12 do 13 tedensko, mi za zdaj še uspeva usklajevati tudi poslovne obveznosti. Kozmetika pa je prišla šele v 4. razredu osnovne šole.

Ali si svojo prihodnost predstavljate na vaši družinski kmetiji ali pa vas je kdaj vleklo v tujino?
Nikoli nisem čutila želje po odhodu v tujino ali selitvi drugam, saj mi razvoj lastne blagovne znamke in domačega podjetja predstavlja največji izziv. Izredno uživam ob ustvarjanju blagovne znamke in gradnji prepoznavnosti, saj s tem, ko začneš z nič, izjemno rasteš.

sl_SISlovenian